‘Ik dacht aan Japan en ik dacht aan blauw, daarom heb ik het Japanse karakter voor blauw getekend in blauw. Er zit geen diepere betekenis achter. Wat ik hoop, en dat geldt voor al mijn schilderijen, dat het mensen aanspreekt. Dat ze zeggen: ‘Ja, dat vind ik mooi!’ Dan ben ik gelukkig.’
Aldus Remko Spaan (1965) die in februari 2020 Hans Brinkman opvolgde als Kringprentbezorger. Met een Kringprent van eigen hand neemt Remko afscheid. Blue is de zeventiende Kringprent die Remko presenteert en de tweeënvijftigste in de hele reeks.
In december volgt Kringlid en fotografe Annelies Rigter hem op met de nummer drieënvijftig.
Het Japanse karakter voor ‘blauw’ is een geometrische figuur in donkerblauw acryl. De achtergrond van opwaartse streken in transparante kleuren lichtblauw en oudroze geven het geheel iets dynamisch. Je zou in het karakter een geabstraheerde vogel kunnen zien die de ochtendstond ontstijgt naar het blauw van overdag.
Remko Spaan volgde geen kunstopleiding. Na de middelbare school ging hij naar Israël om als vrijwilliger in een kibboets te werken. Hij bleef uiteindelijk twee jaar in Israël, waar hij zich ‘creatief’ ontplooide. In welk opzicht dat was daar wil hij graag over vertellen bij de presentatie van zijn eigen prent.
Pas in 2017 begon hij met schilderen en hij maakte veruit de meeste werken in dat jaar. Hij schildert spontaan wat er bij hem opkomt. Zijn balkon aan zijn Düsseldorfse woning gebruikte hij als atelier. Na 2017 deed hij rustiger aan, maar ging er wel mee door. Tot nu toe maakte hij in 2023 vijf schilderijen, waaronder Blue (Afb.1).
Okidoki, Sequoia Tees en Nachtbrötchen
Had Remko voorheen vooral belangstelling voor muziek (heel erge Rolling Stones fan) in 1987 toen hij in Amsterdam ging wonen, kwam de belangstelling voor beeldende kunst. Hij leende bij de kunstuitleen, kocht en begon te verzamelen.
Zijn eigen creativiteit gaf hij vorm door het opzetten van originele bedrijven met een speelse of kunstzinnige touch. Al vroeg actief op internet startte hij in 1996 hij een internationale website voor kinderen van rond de 12 jaar oud.Dit heeft hij zeven jaar gedaan. Het heette okidoki.com.
Het tweede bedrijf met een creatief-artistieke inslag was het project Sequoia Tees. Hiervoor vroeg Remko kunstenaars van over de hele wereld om een wit T-shirt te gebruiken voor een uniek design dat de wereld nog niet van de kunstenaar kende tot het moment dat het op zijn website te koop werd gezet. De klanten konden zelf hun nummer kiezen tussen 00 en 99 en dan werd het shirt op bestelling gemaakt. Uniek en exclusief. Neem daarbij een mooie verpakking en iets persoonlijks van de kunstenaar en je hebt iets heel speciaals.
Dit bedrijf bestond van 2011 tot 2014. De website bestaat nog steeds, maar kopen kun je niet meer.
In de jaren 2020 en 2021 organiseerden Remko en twee vrienden kunstevenementen op verschillende locaties onder de zwoele titel Nachtbrötchen.
Düsseldorf
Het live presenteren van de nieuwe Kringprent met een interview is een idee van Remko Spaan. Toen het papieren Kring Magazine nog bestond, was de omslag een afbeelding van de laatste Kringprent; in het Magazine een artikel over de maker en zijn werk. Het was een mooie manier om de Kringprent onder de aandacht van de leden te brengen, iedereen kreeg immers het magazine! Maar het blad werd opgeheven.
Het laatste Magazine verscheen in februari 2020 met als omslag de eerste prent die door Remko werd bezorgd. Hij vond de internationaal bekende kunstenaar David Fried bereid een van zijn magistrale fotowerken als Kringprent te laten afdrukken. Remko koppelde er meteen een interview in De Kring aan vast, waarvoor de in Düsseldorf woonachtige Fried naar Nederland kwam.
In 2014 verhuisde Remko van Amsterdam naar Düsseldorf voor zijn werk. Als freelancer werkt hij voor grote bedrijven wiens IT-projecten niet goed gaan. Inmiddels werkt hij voor een Engels bedrijf dat zijn werkzaamheden met name in Oost-Europa heeft. Daar werkt hij met lokale teams uit Polen en Hongarije.
Düsseldorf is een kunststad, muziekstad en modestad. Inmiddels kent Remko veel kunstenaars en heeft een druk sociaal leven. De negenveertigste kringprent werd gedrukt naar een schilderij van zijn Düsseldorfse vriend, de kunstenaar Joe Brockerhoff die helaas overleed voor de presentatie kon plaatsvinden.
Het verhaal bij het schilderij
Hoewel Remko zichzelf geen kunstenaar wil noemen en zijn schilderwerk als hobby beschouwt, exposeert hij regelmatig, zowel in groepsverband als solo, en verkoopt hij ook werk. Hieronder een aantal van zijn werken. Over sommigen weet hij een leuk verhaal te vertellen.
Het eerste schilderij dat hij verkocht, kwam in Amerika terecht, daar heeft hij geen afbeelding meer van.
Het tweede schilderij dat een koper vond, werd gemaakt met behulp van glasringen (afb. 2).
In opdracht maakte hij een schilderij van het familiewapen van zijn vriend Marc Spek (afb.3).
Ode to Max (afb. 4) is een speelse hommage aan de Düsseldorfse kunstenaar Max Hoffs.
Remko: ‘Max heeft 2 jaar lang met een theedoek met een gat rondgelopen en iedereen die hij tegenkwam gevraagd om een foto ermee te maken. Na 2 jaar was er dan een tentoonstelling. Iedereen dacht daar de foto’s te zien maar het enige wat er te zien was, was de theedoek. Vond ik hilarisch.
Ik maakte een schilderij en vond een deel ervan niet goed. Toen heb ik een theedoek gekocht, er een gat in laten maken en het om het schilderij gewikkeld.’
Over het schilderij Furious (afb. 5) zegt hij: ’Deze heb ik gemaakt nadat ik heel boos was op mijn ex-vriendin. Meerdere mensen zagen dat meteen wat ik weer heel opmerkelijk vond.’
Not seen before (afb. 6) werd betaald op een heel bijzondere manier:
‘Deze heb ik aan vriend verkocht. Ik zei dat ik er minimaal 1 euro voor wilde hebben maar wel op een leuke manier gegeven. Dit is nu 2 jaar geleden. Ik was op een verjaardagsfeestje toen ik door een vriendin gebeld werd. Ik neem op en hoor een mannenstem. Die vraagt me wanneer ik in Destille (mijn stamkroeg bij mij om de hoek) ben want hij is daar met 18 vrienden en drinken op mijn kosten. Ik had niet verstaan wie het was en zei dat ik er over een uur ofzo zou zijn. Ik kwam eraan en hoorde dat het André was die gebeld had. Hij was alleen en dronk op eigen kosten. André had een doos bij zich waar een letterbak in lag met allemaal foto’s in zo’n plasticje wat je aan je sleutelbos had hangen en daar 6 x 10 euro erachter. Bovenop een rode sticker en achterop een tekst. Fantastisch!’
‘Het schilderij met de tekst: Do you see yourself? (afb.7) is mijn laatste verkoop geweest. Het hangt in mijn stamkroeg Destille. Deze heb ik afgelopen zondag verkocht aan een kunstenaar omdat hij de titel en tekst zo grappig vond Well, Do You?’
Drie goede ideeën
‘Mijn website voor kinderen was het eerste goede idee wat ik had. Sequoia Tees was het tweede. Ik heb gehoord dat een mens drie goede ideeën in zijn/ haar leven krijgt. Ben dan ook benieuwd wat mijn derde idee gaat zijn!’
Misschien heb je dat al gehad, Remko. Het live presenteren van de kringprenten met een interview en publiek was misschien je derde goede idee!
Renee Simons
26 september 2023