Joodse Huizen

Joodse Huizen deel 6

Met de serie verhalenbundels Joodse Huizen, Verhalen over vooroorlogse bewoners wordt geprobeerd de geschiedenis levend te houden aan de hand van de adressen waar voor de oorlog Joodse gezinnen hebben gewoond. Aan elk van die huizen wordt ruim aandacht geschonken, in de vorm van een verhaal over de bewoners en hun leven voor de oorlog. Verhalen die vroeg of laat toch ook weer over de oorlog gaan. Joodse Huizen moet een steeds verder uitdijende reeks worden over het Joodse leven in Nederland voor WOII.

In april 2019 werd deel vijf van de reeks gepubliceerd. Ik werkte mee aan deel twee (Amsterdam – PC Hooftstraat 39), deel vier (Scheveningen – Frankenstraat 3) en deel 6 (Den Haag – Wilhelminastraat 160).

Klik hier om ‘Wilhelminastraat 160, Den Haag’ uit Joodse Huizen deel 6 te lezen.

 

Van de Joodsehuizen.com website:

“De Utrechtse boekhandelaars Louis en Clara Vet; Hartog de Levie, slager en radioamateur uit Ommen; Izaak Levie Flesseman, van wie het bejaarden- en verzorgingshuis in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt zijn naam draagt: hun geschiedenis en die van andere joden uit vooroorlogs Nederland leest u in deze bundel.De belangstelling naar het joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende. De serie Joodse Huizen, verhalen van vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur.Andere verhalen spelen zich af in onder meer Rotterdam, Assen en Den Haag. Ze gaan over een woningopzichter, een banketbakker, een borstelfabrikant, een bontwerker. Over Telegraaf-journalist Han Hollander, tevens de eerste sportverslaggever op de radio en medeoprichter van voetbalclub Go Ahead. Over Henriëtte Hoogstraal-de Haan, het eerste vrouwelijke raadslid van Apeldoorn. Over een zangeres, een besnijder en een melkbezorgster. Over dichter, schrijver, tekenaar, schilder en bioloog Leo Vroman en diens vrouw Tineke.”

Online boekpresentatie op YouTube: